Hoe moet ik kunstgras onderhouden?

Hoewel kunstgras weinig onderhoud behoeft, is het belangrijk het regelmatig schoon te maken. Kunstgras schoonmaken doet u eenvoudig met het gebruik van een kunstgras bezem, een sopje en/of het gebruik van een stabilisatiedoek. Door het kunstgras regelmatig schoon te maken, zal uw kunstgras langer mooi blijven.

Deze eenvoudige tips helpen je met het kunstgras onderhoud:

  1. Borstel kunstgras regelmatig met een harde kunstgrasbezem zodat het mooi rechtop blijft staan en blaadjes, takjes en zaadjes verwijderd worden.
  2. Verwijder eventuele vlekken van huisdieren of dranken gemakkelijk met water of wat sop.
  3. Breng een stabilisatiedoek aan onder het kunstgras, waardoor het wortelen van onkruid belemmerd. Mocht je onverhoopt onkruid in het kunstgras vinden, dan kan je dit gemakkelijk met de hand verwijderen.
  4. Een jaarlijkse uitgebreide onderhoudsbeurt aan je kunstgrasmat is goed voor de levensduur van je kunstgras
  5. Kunstgras hoeft niet besproeid te worden en zal ook niet verkleuren door droogte. Het onderhouden van je kunstgras zal dus geen tijdrovende activiteit zijn.

Gratis stalen aanvragen

4 tips voor onderhoud van jouw kunstgras in de herfst en winter    

Met het herfstige weer van oktober en november lijkt de zomer alweer een eeuwigheid geleden. Tijd om lekker binnen onder een dekentje te zitten en een knus sfeertje te creëren. Maar natuurlijk niet voordat je nog even het laatste onderhoud in de tuin hebt gedaan. In dit blog zetten we de belangrijkste tips voor kunstgras onderhouden even op een rij. Wel zo handig!

Tip 1: check de staat van je kunstgras

Een van de grootste voordelen van grastapijt is dat het robuust en vrijwel onderhoudsarm is. Toch kunnen er natuurlijk beschadigingen ontstaan door bijvoorbeeld een barbecue die omvalt of gelekte verf. Loop daarom de grasmat even na en check op eventuele beschadigingen, vlekken of plekken waar het gras wat matter en platter is geworden. 

Beschadiging gevonden? Dan kun je eenvoudig je kunstgras repareren door de getroffen plek weg te snijden en te vervangen door een nieuw stukje kunstgras. Daarom raden we ook aan om een iets groter kunstgrastapijt te bestellen dan je nodig hebt. Zo heb je altijd een reservestuk achter de hand.

Tip 2: je kunstgras schoonmaken

Bij het schoonmaken van je kunstgras is het vooral belangrijk dat je al het bladafval op de juiste manier verwijdert. Zeker in de herfstperiode kan er natuurlijk een hoop organisch materiaal zoals bladeren, dennenappels en takjes op de grasmat belanden. Verwijder deze met een kunststof bladhark om beschadigingen te voorkomen. 

De mat weer bladvrij maken is overigens niet enkel voor het zicht, maar ook omdat bladeren etc. anders de voedingsbodem voor onkruid worden. En het vermindert ook simpelweg het bekende comfort van het kunstgras in de tuin, of kunstgras op het terras aan je blote voeten. Reinig het kunstgras daarnaast met sop of groene zeep. Gebruik in ieder geval geen chloor of andere bleekmiddelen. Dit gaat ten koste van de mooie groene glans.

Tip 3: instrooizand aanvullen

Instrooizand zorgt voor stabiliteit in de grasmat en voor een natuurlijke uitstraling doordat de grassprieten beter overeind blijven staan. Check daarom even of er nog genoeg instrooizand aanwezig is. Dit check je door het gras met een harde bezem te borstelen en te checken hoe goed de sprieten overeind blijven staan. Zakken ze snel in? Strooi dan nieuw instrooizand over je kunstgras en borstel deze een keer zodat het zand zich goed verspreidt.

Tip 4: mos verwijderen uit je kunstgras

Een voordeel van kunstgras is dat er normaal geen mos in kan groeien. Heb je echter onverhoopt toch last van mos in je kunstgras? Dan zijn er speciale middelen op de markt om dit te bestrijden. Een andere methode is om strooizout over de bemoste plekken te strooien en een kwartiertje te wachten. Borstel daarna met een harde bezem het mos los en van het grastapijt af. 

Wil je een mosvrij gazon behouden? Check dan of de randen en lijmnaden er nog goed bij liggen en er voldoende instrooizand aanwezig is. Dit helpt om mos in je kunstgras te voorkomen.

Wil jij ook een mooi groen gazon zonder onderhoud?

Heb je vragen over het onderhoud van kunstgras of hoeveel instrooizand je bijvoorbeeld nodig hebt voor jouw grastapijt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, we vertellen je graag meer. En ben je gewoon klaar met al die onderhoudsklusjes aan je grasmat of wil je gewoon een gazon dat het hele jaar mooi groen is? Bekijk dan de mogelijkheden van ons topkwaliteit kunstgras. Ben je op zoek naar een kunstgras aanbieding? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres! En wist je dat je ook bij ons terecht kunt voor kunstgras voor beurzensportgras, of zelfs gekleurd kunstgras. Neem eens een kijkje!

Hoe lang gaat kunstgras mee?

Mits kunstgras goed onderhouden wordt kan het gemakkelijk tot wel 10 jaar mee gaan. Goed onderhouden betekend hierbij de bovenstaande stappen volgen. Dit verschilt natuurlijk ook per type kunstgras en hoe het gebruikt wordt. Voor exacte levensduur van een bepaald type kunstgras raden wij aan om contact op te nemen met ons.

Ga terug naar veel gestelde vragen >>