Kunstgras kopen: waar moet je aan denken?

Yes, je bent nog maar een paar stappen verwijderd van nooit meer grasmaaien! Kunstgras is tenslotte veel onderhoudsvriendelijker dan echt gras. Het is dus dé uitkomst wanneer je geen zin, tijd of mogelijkheid hebt om je tuin te onderhouden. Of wanneer je gewoonweg geen groene vingers hebt, maar toch van een mooie groene grasmat wil genieten. Een ander voordeel is dat kunstgras jarenlang meegaat. Slim dus om eerst even onderzoek te doen vóór het aanschaffen van jouw nieuwe kunstgras. In deze koopgids vertellen we je alles wat je wil weten voor het kopen van kunstgras. Handig! 

Klaar om aan de slag te gaan? Bekijk hieronder de onderwerpen en klik op een onderwerp om direct naar dat onderdeel te gaan:

  1. Welk type kunstgras past bij mij?
  2. De kwaliteit van kunstgras
  3. Wat bepaalt de echtheid van het kunstgras?
  4. Wat bepaalt de zachtheid van het kunstgras?
  5. Wat bepaalt de prijs van het kunstgras?
  6. Is kunstgras veilig?
  7. Welk kunstgras is geschikt om op te sporten?
  8. Hoe moet je kunstgras onderhouden?
  9. Waar kun je kunstgras kopen?

Welk type kunstgras past bij mij?

Kunstgras kopen is simpel, maar de lastige vraag is vaak: welk kunstgras moet ik kopen? Om het juiste type kunstgras te kiezen, kun je kijken naar een aantal factoren. Komt het kunstgras bijvoorbeeld in de tuin te liggen of zoek je een kunstgrasmat voor op het balkon of dakterras? Ook de benodigde hoeveelheid kunstgras en je beschikbare budget zijn belangrijke factoren voor het vinden van de perfecte grasmat voor jou. Om de keuze eenvoudiger te maken hebben we voor elke situatie alvast een voorselectie gemaakt. Hierdoor zie je gemakkelijk welk kunstgras de beste keuzes zijn voor jouw tuin, balkon of dakterras.

De kwaliteit van kunstgras

Waarschijnlijk is de prijs voor jou een belangrijk punt bij de aankoop van kunstgras. Als je al wat rond hebt gekeken weet je dat er veel verschillende soorten zijn en de prijzen voor kunstgras erg van elkaar kunnen verschillen. Waar dat aan ligt? Voornamelijk het verschil in kwaliteit is doorslaggevend. Met het verschil in kwaliteit bedoelen we de materialen die gebruikt worden voor de productie van het gras. Je wil natuurlijk niet dat je nieuwe grasmat er al snel slecht uitziet omdat het helemaal verkleurd of platgelopen is. De kwalitatief betere soorten kunstgras voorkomen dit door gebruik van betere materialen en technieken, waardoor jij langer geniet van een mooie en strakke kunstgrasmat.

Wat bepaalt de echtheid van het kunstgras?

De echtheid van het kunstgras wordt met name door technologische ontwikkelingen bepaald. Deze technieken geven het kunstgras een meer realistische en natuurlijke uitstraling. En dat zie je meteen! De beste soorten zijn nauwelijks van echt gras te onderscheiden. Sommige soorten hebben de speciale C-shape techniek waardoor de sprieten beter blijven staan. Wanneer je over het kunstgras loopt zorgt deze C-shape techniek er namelijk voor dat de platgelopen grassprieten automatisch hun oorspronkelijke vorm weer aannemen. Zo ziet het kunstgras er altijd netjes en realistisch uit!

Wat bepaalt de zachtheid van het kunstgras?

De zachtheid van het kunstgras wordt bepaald door de combinatie van de hoogte en dichtheid van de grassprieten. Zo voelt dikker ingeweven kunstgras zachter aan. En daarnaast is het kunstgras ook nog eens veerkrachtiger en ziet het er realistischer uit. Dit betekent wel dat er voor dikker ingeweven kunstgras met langere sprieten meer materiaal nodig is. Dat zie je dus terug in de prijs, maar je merkt het ook echt. De beste kunstgrasmatten zijn erg veerkrachtig, realistisch en zacht. Heerlijk om met blote voeten over te lopen dus!

Wat bepaalt de prijs van het kunstgras?

Er zijn veel verschillende soorten kunstgras op de markt. Hierdoor kan de prijs van kunstgras variëren. Dit prijsverschil heeft, zoals eerder gezegd, met name te maken met het verschil in kwaliteit van de kunstgrasmatten en hoe realistisch het kunstgras moet zijn. Ben je dus op zoek naar realistisch kunstgras? Dan vallen de goedkope kunstgrassoorten eigenlijk al direct af.. De echtheid en de zachtheid van de sprieten bepalen namelijk ook de prijs van het kunstgras omdat hier meer materiaal voor nodig is.

Kosten

Zo bereken je de prijs voor jouw kunstgras

De prijs van kunstgras hangt af van het type kunstgras en de oppervlakte waar je het wil leggen. Wanneer je de ideale kunstgrasmat voor jouw situatie hebt gekozen, is het tijd om de benodigde oppervlakte te bepalen. Vervolgens berekenen wij automatisch de totale prijs voor je. Maar hoeveel vierkante meters heb je eigenlijk nodig? En waar moet je nog meer op letten?

De oppervlakte van jouw kunstgras bepalen

Geen tuin is hetzelfde. Gelukkig is een kunstgrasmat flexibel en kun je het zonder enig probleem op een helling leggen of in iedere gewenste vorm snijden. Wel zorgen ronde vormen of hellingen er voor dat je meer vierkante meters oppervlakte nodig hebt. Houd hier dus rekening mee tijdens het bestellen van je kunstgras.

Het kopen van kunstgras accessoires

Naast de daadwerkelijke kunstgrasmat zijn bepaalde accessoires handig. Zo is een kunstgrasbezem erg handig om de sprieten weer mooi overeind te borstelen. Ook als je valdemping of een stabilisatiedoek wil, is het slim om dat meteen mee te nemen in de totaalprijs. En ga je het kunstgras zelf leggen? Denk dan ook aan accessoires zoals haken. Hiermee zet je het kunstgras goed vast zodat deze er altijd netjes uitziet.

Het kunstgras is aangeschaft, wie gaat het leggen?

De juiste kunstgrasmat gekozen en besteld? Dan leveren wij het binnen één week bij je thuis. Op dat moment is het tijd voor de beruchte volgende vraag: wie gaat het kunstgras eigenlijk leggen?

Het leggen van een kunstgrasmat werkt vrijwel hetzelfde als het leggen van tapijt. Ervaring mee (of gewoon veel vertrouwen)? Ga dan aan de slag met onze uitgebreide leginstructies om eenvoudig zelf je kunstgras te leggen. Je vindt hier een lijst met benodigdheden, een stappenplan en een handige video die het legproces glashelder uitleggen.

 

 

Heb je glooiingen of lastige hoeken in je tuin, balkon of terras en wil je zeker weten dat het goed ligt? Dan kan je er ook voor kiezen om het kunstgras door ons te laten leggen. Wij garanderen een prachtig en strak resultaat en nemen het restmateriaal en afval weer mee. Zo geniet je direct lekker geniet van je nieuwe kunstgrasmat. Tenzij je van het restafval zelf iets creatiefs wil maken natuurlijk!

De ondergrond van jouw kunstgrasmat

De ideale ondergrond voor kunstgras is een zandbed van 4 à 5 cm dik. Is dit niet mogelijk? Geen nood: kunstgras kun je op vele soorten ondergrond leggen en met een stabilisatiedoek valt veel op te lossen. Kunstgras kun je bijvoorbeeld ook zonder problemen op tegels leggen. Let er dan wel op dat regen goed weg kan lopen en dat de tegels netjes liggen en niet uitsteken. Wil je zeker weten dat je na verloop van tijd geen tegelrandjes in je kunstgras ziet staan? Dan raden we je aan om drainagematten te gebruiken. Kortom,, herstel vooraf de ondergrond als deze niet geschikt is voor kunstgras en houd deze extra kosten in je achterhoofd zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Is kunstgras veilig?

Wij krijgen vaak de vraag of kunstgras veilig is. En met al de ophef in het nieuws snappen we dat. Gelukkig hoef je je daar bij Kunstgrasnet nooit zorgen om te maken. Al onze soorten kunstgras zijn veelvuldig getest. Daarbij is ons kunstgras vrij van rubbergranulaat, het element waar alle berichtgeving over ging. Met het kunstgras van Kunstgrasnet geniet je dus met een gerust hart van alle voordelen!

Is kunstgras veilig voor kinderen?

Ja, al onze kunstgrassoorten zijn getest op schadelijke stoffen en er zitten geen losse onderdelen aan die kinderen in hun mond kunnen stoppen. Je kinderen spelen dus gewoon veilig op ons kunstgras! De negatieve berichtgeving rondom onveilig kunstgras ging over de zwarte rubberkorrels (granulaat) dat bij sommige andere matten tussen de sprieten van kunstgras zit. De kunstgrasmatten die je bij ons koopt bevatten géén rubbergranulaat én bezitten een veiligheidscertificaat van het onafhankelijke onderzoeksinstituut TÜV. Het kunstgras is dus net zo veilig voor kinderen als speelgoed. Daarnaast is het ook nog eens brandveilig. En fijn voor de kleine wildebrassen; de egale en zachte vezels zorgen voor een perfecte demping bij een valpartij. Zo blijft het aantal tranen tot een minimum beperkt!

Is kunstgras geschikt voor honden en katten?

Ook voor honden en katten zijn onze kunstgrasmatten zeer geschikt. Kunstgras kan het spelen van honden en katten met gemak aan. Honden hebben namelijk heel snel door dat graven op kunstgras geen zin heeft. Zelfs als ze dit toch doen, lijdt het kunstgras er niet onder. Ze kunnen er lekker op rollen en het kunstgras is zacht voor hun pootjes. Een bijkomend voordeel is dat jouw huisdier veel minder vies wordt van het rondrennen en rollen op het kunstgras. Je hond of kat van het gras afhouden omdat het nat en modderig is, is met kunstgras dan ook verleden tijd! Het beschadigt namelijk ook niet extra wanneer het nat is, zoals bij echt gras wel het geval is. Daarnaast heb je voor kunstgras natuurlijk geen zaaiperiode, dus ook hier hoef je geen rekening mee te houden.

Is kunstgras slecht voor konijnen?

Nee, in principe niet. Konijnen en andere knaagdieren kunnen, eventueel onder toezicht, goed over kunstgras lopen. Het kunstgras is zacht en voelt prettig aan onder hun pootjes. Dus vindt jouw konijn het fantastisch om als een dolle over het gras heen te hollen, springen of gewoon lekker te liggen? Dan is kunstgras de ideale keuze! Heb je echter een knaagdier dat vaak aan dingen knaagt? Leg dan geen kunstgras onder de konijnenren om te voorkomen dat jouw beestje het plastic binnenkrijgt als deze eraan knaagt.

Welk kunstgras is geschikt om op te sporten?

Wil je jouw tuin of balkon sportproof maken voor je kinderen? Dan is het wellicht verstandig om te kiezen voor sportgras in plaats van voor ‘normaal’ kunstgras. Sportgras is namelijk fijner en iets langer. Toch heeft het wel de uitstraling van echt gras. Daardoor is het een ideaal product voor intensief gebruik. Kunstgrasvelden zijn kindvriendelijk en veilig om op te spelen. Sterker nog, ze worden veel gebruikt als ondergrond voor kinderspeelplaatsen en trapveldjes. Pak dus gerust een voetbal en geniet van je sportgras!

Hoe moet je kunstgras onderhouden?

Maaien, sproeien en inzaaien zijn met kunstgras verleden tijd. Voor een extra mooie look kun je het kunstgras opborstelen en de bladeren verwijderen, maar dat hoeft natuurlijk niet.

De nieuwste generaties kunstgras hebben het instrooizand vervangen door speciale garen die heel natuurlijk in het kunstgras zijn verweven. Hierdoor blijven de sprietjes mooi overeind staan. 

Ook het schoonmaken van je kunstgras is heel onderhoudsvriendelijk. Zo verwijder je drankvlekken of ontlasting van huisdieren gewoon met een simpel sopje. Je hebt dus vrijwel geen onderhoud aan kunstgras. En ook mooi meegenomen: je krijgt 8-20 jaar UV-garantie! Zo geniet jij jarenlang van een mooie, groene grasmat!

Waar kun je kunstgras kopen?

Dan rest de vraag: waar kun je kunstgras kopen? Simpel: veilig en gemakkelijk online In onze webshop! En doordat we het bij je thuis afleveren, hoef je ook niet meer te sjouwen. Natuurlijk wil je zeker weten dat je het juiste kunstgras kiest. Daarom raden we je altijd aan om een aantal soorten met elkaar te vergelijken door gratis kunstgrasstalen aan te vragen. Zo kun je het kunstgras zelf bekijken en voelen. En we verklappen je alvast: als je de kwaliteit van onze kunstgrasmatten ziet en voelt, ben je direct overtuigd! 

Tot zover het advies van onze experts over kunstgras. Heb je nog vragen of wil je een vrijblijvend advies over het kiezen of kopen van kunstgras? Neem dan even contact met ons op. Ons team helpt je graag!