KUNSTGRAS LEGGEN KUN JE ZELF!

In 10 stappen naar een strak kunstgras gazon

Kun je kunstgras zelf leggen? Natuurlijk! Je houdt zelf je eigen tuin bij, dus waarom zou je niet zelf je kunstgras leggen? De handige tuinier/klusser willen we natuurlijk zoveel mogelijk bijstaan. Vaak krijgen we de vraag: hoe moet ik kunstgras leggen? Om deze vraag te beantwoorden, bieden we hieronder uitgebreide leginstructies, compleet met video, stappenplan en checklist. We raden aan om eerst de video te kijken en de checklist door te lopen voordat je zelf kunstgras in de tuin gaat aanleggen.

Wat heb je nodig als je kunstgras gaat leggen

Zoals je in bovenstaande video kunt zien, heb je een aantal spullen nodig om in je tuin zelf kunstgras te leggen.
Om je hiermee op weg te helpen, hebben we een lijstje gemaakt met benodigdheden voor het vastleggen van kunstgras.

 • Een paar werkhandschoenen
 • Een schep
 • Een kruiwagen
 • Genoeg zand voor 3 tot 5 centimeter onder het gehele oppervlak
 • Een hark
 • Een tuinslang
 • Een wals of trilstamper
 • Een rechte balk
 • Stabilisatiedoek
 • Een stanleymes
 • Kunstgrastape
 • Een hamer en kunstgras haken
 • Een kunstgrasborstel (of een borstel/bezem met harde haren)

Hoe lang ben ik bezig met kunstgras aanleggen?

Met het plaatsen van een rechthoekig kunstgrasveld van 10 bij 4 meter zijn onze klanten gemiddeld ongeveer 2 uur bezig of 6 uur inclusief grondwerk. Bedenk wel dat de duur afhankelijk is van veel factoren. Zo is een oppervlakte van 10 bij 4 meter precies één rol. Wanneer de tuin breder of smaller is, zul je dus moeten gaan snijden en/of plakken. Hier gaat uiteraard tijd in zitten. Hetzelfde geldt voor rondingen en hoeken. Je hebt ook een enigszins vaste hand nodig om dit mooi af te werken.

Kunstgras laten plaatsen

Heb je geen tijd of laat je je kunstgrasveld liever plaatsen door een professional?  Dan ben je niet de enige: ruim 75% van onze klanten gingen je voor. Neem contact met ons op om je kunstgras te laten leggen door een specialist.

Hoe hoog moet kunstgras liggen?

De hoogte is een belangrijk onderdeel bij het leggen van kunstgras. Wij krijgen dan ook vaak de vraag hoeveel centimeter er afgevragen moet worden. Wij raden aan om een zandbed van 3-5 centimeter onder het kunstgras aan te brengen. Gemiddeld kunt u dus uitgaan van een hoogte van zo'n 4 centimeter, die per situatie iets kan afwijken.

Hoe moet ik kunstgras leggen?

 1. Verwijder het oude gras 

  Pak de schep en de kruiwagen en verwijder het oude gras en bladeren. Zorg ervoor dat u de ondergrond tot ongeveer 5 centimeter diep uitgraaft. Egaliseer vervolgens de grond zo goed mogelijk met een hark.

  Leginstructie 1

 2. Breng het zandbed aan

  Nadat je de ondergrond geëgaliseerd hebt, breng je het zandbed aan. Leg een laag van 3 tot 5 cm dik. We adviseren om hiervoor stratenmakerszand of bestratingszand te gebruiken.

  Leginstructie2

 3. Het zandbed inwateren en uitvlakken

  Water het zandbed goed in en gebruik een trilstamper of wals om het zand compact te leggen. Vlak vervolgens het zandbed goed uit. Dit is zeer belangrijk omdat het kunstgras zich vormt naar de ondergrond.


  Leginstructie3

 4. Leg het onderdoek

  Leg het geovlies/stabilisatiedoek op het zandbed en zet deze eventueel op de hoeken vast met een kunstgrashaak. Dit voorkomt dat er wortels of onkruid doorkomen en zorgt ervoor dat er geen deuken in het kunstgras komen wanneer hierop gespeeld en gesprongen wordt.


  Leginstructie4

 5. Het kunstgras leggen

  Rol het kunstgras uit en trek eventuele plooien recht. Let op de vleug (de richting waarin de sprieten staan), wanneer je meerdere stukken aan elkaar moet verlijmen of naast elkaar legt moet je er voor zorgen dat de vleug van alle rollen in dezelfde richting liggen!  Leginstructie5

 6. De naden snijden.

  Wanneer de oppervlakte breder is dan 4 meter zult u een naad krijgen. Let hierbij goed op of de vleug hetzelfde ligt.

  Sla vervolgens het kunstgras terug en snijd van beide kanten een rand van 2-3 centimeter af (tussen de draden). Leg deze tegen elkaar aan en kijk of het goed ligt.


  Leginstructie6

 7. De naden lijmen.

  Als je de randen hebt afgesneden, sla je deze weer terug en leg je de kunstgrastape onder de naad. Sla het kunstgras voorzichtig terug en wrijf het kunstgras op. Na een uurtje is dit hard en ligt het vast aan elkaar.

  Leginstructie7

 8. Snij het kunstgras pas.

  De kans is groot dat het kunstgras qua afmeting niet goed uitkomt bij obstakels als muren e.d. Je kunt het kunstgras eenvoudig pas snijden door het kunstgras strak tegen de muur te plaatsen en met een stanleymes het teveel aan gras strak af te snijden.

  Leginstructie8

 9. Sla het kunstgras vast met haken

  Je kunstgrasveld ligt! Je bent bijna klaar. Gebruik speciale kunstgras haken om het kunstgras vast te zetten. Sla de haken om de 50 cm langs de randen in de kunstgrasmat.

  Leginstructie9

 10. Borstel het kunstgras op.

  Omdat het kunstgras op een rol geleverd wordt, is het platgedrukt.Je moet het alleen nog even met een kunstgrasbezem of een andere harde bezem opborstelen en het ziet er perfect uit. Nu ben je klaar voor de laatste stap!

  Leginstructie10

 11. Bonusstap: Geniet!

  Je nieuwe kunstgrasveld ligt er nu mooi en strak bij. Stuur ons een foto, neem lekker wat te drinken en geniet ervan!

  Leginstructie11

Advies nodig bij het leggen van kunstgras?

Het aanleggen van kunstgras is geen moeilijke taak. Wanneer je dit echter voor de eerste keer doet, kunnen er veel vragen in je opkomen. In zulke gevallen kun je altijd contact met ons opnemen. Bel gerust naar 038 3855424 of bezoek onze showroom in Genemuiden. Je vindt ons bedrijf aan de Sisalstraat 75. Onze medewerkers geven je graag praktische tips voor het zelf leggen van kunstgras of het kopen van kunstgras.