Wilt u advies of telefonisch bestellen? U kunt ons bereiken op 038 - 385 54 24

 • Gratis verzendingGratis verzending
 • Betalen bij onze chauffeurU kunt pinnen bij onze chauffeur
 • Bericht voor leveringSMS of mail voor levering
 • Online veilig betalenOnline veilig betalen
 • iDeal  PayPal Betaalmogelijkheden
 • Webshop keurmerk

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

 • Gratis verzendingGratis verzending
 • Betalen bij onze chauffeurPinbetaling bij levering
 • Bericht voor leveringBericht voor levering
 • Online veilig betalen

  Online veilig betalen

 • Gratis verzendingGratis verzending
 • Betalen bij onze chauffeurU kunt pinnen bij onze chauffeur
 • Bericht voor leveringSMS of mail voor levering
 • Online veilig betalenOnline veilig betalen
 • iDeal  PayPal Betaalmogelijkheden
 • Webshop keurmerk

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Van biezen tot kunstgras in Genemuiden

Kunstgras en Genemuiden: twee begrippen die al jarenlang met elkaar verweven zijn. Het overgrote deel van de kunstgrasproductie in Nederland vindt plaats in Genemuiden. Het is dan ook niet gek dat Kunstgrasnet daar gevestigd is. Maar hoe is deze industrie ontstaan en waarom is zij juist in Genemuiden geworteld?

Genemuiden en de tapijtindustrie

In het straatbeeld van Genemuiden is de lange geschiedenis van de tapijtindustrie nog altijd zichtbaar. Zo is er de Sisalstraat (waar wij gevestigd zijn), de Jutestraat en de Nylonstraat. Dat is ook niet gek als je de geschiedenis van de stad leert.

De tapijtstad Genemuiden kent een lange geschiedenis in het maken van vloerbedekking. Al in de 16de eeuw was er een huisindustrie waar matten werden gemaakt van biezen die groeiden in het ondiepe water langs de randen van de Zuiderzee. De bies is een tot wel 3 meter hoog groeiende grassoort die zich leent voor allerlei soorten vlechtwerk. Een bekend voorbeeld hiervan is natuurlijk de Genemuider mat. 

Genemuidenaren naaien een ‘Genemuider mat’ – bron: www.historisch-centrum-overijssel.mijnstadmijndorp.nl

Genemuidenaren naaien een ‘Genemuider mat’ – bron: www.historisch-centrum-overijssel.mijnstadmijndorp.nl

In de daaropvolgende eeuwen ontstond in Genemuiden een levendige industrie in het maken van matten en vloerbedekking, waarbij de biezen uiteindelijk gecultiveerd werden en er vele (familie-)bedrijven ontstonden, die door het hele land hun producten afzetten. Niet voor niets kennen we allemaal de uitdrukking ‘je biezen pakken’. Hiermee bedoelde men vroeger ‘matten oprollen’!

Nieuwe stoffen en nieuwe technieken

Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog kwam een biezenmattenfabrikant in het bezit van een scheepslading kokosgaren en vanaf die tijd werden er ook kokosmatten gemaakt in Genemuiden. Door de populariteit van deze nieuwe stof verloren de biezenmatten snel terrein. Een voorbeeld van een andere nieuwe grondstof was sisal: een ruwe geweven stof gemaakt van de agaveplant die door zijn slijtvastheid bijzonder aantrekkelijk is als vloerkleed of tapijt en al snel in populariteit won. 

In 1925 kwamen de eerste weefmachines in Genemuiden. Door de opkomst van synthetische stoffen en nieuwe machinale methodes zoals tuften (waarbij het garen in lussen tot een tapijt wordt gemaakt) verdwenen de geweven kokos- en sisalvloerbedekking uiteindelijk vrijwel geheel. Door deze twee nieuwe ontwikkelingen werd er uiteindelijk ook een nieuw product ontwikkeld: kunstgras.

De opkomst van kunstgras

Kunstgras is in eerste instantie ontstaan in de Verenigde Staten, begin jaren ’60, als vervanger voor gewoon gras in stadions. Door het gebrekkige zonlicht kon gewoon gras niet goed kon groeien. Kunstgras werd al snel populair als bodembedekking bij sporten als hockey, honkbal en later American football. Dit gaf de markt een boost.

American Football veld met kunstgras - bron: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/da/Neyland_aerial_view_of_checkerboard.jpg

Dit kunstgras werd op een gelijksoortige wijze als tapijt gemaakt, namelijk door middel van tuften. Gedreven door ervaringen vanuit onder andere de sportwereld ontstonden er spoedig nieuwe vormen van kunstgras waarbij onder andere de vezellengte en de soort kunststof veranderde. Dit kwam de kwaliteit ten goede en zorgde er voor dat kunstgras steeds populairder werd.

Doordat de ontwikkeling van kunstgras zo verweven is met de ontwikkeling van nieuwe tapijtsoorten, was het ook niet vreemd dat de Nederlandse productie zich juist in Genemuiden vestigde. De stad was midden 20ste eeuw nog altijd het centrum van de tapijtindustrie.

Kunstgras in Genemuiden na 2000

Tegenwoordig staat kunstgras uit Genemuiden wereldwijd bekend om zijn kwaliteit en innovatieve producten. Doordat de focus bij de productie van kunstgras niet alleen meer ligt op sportvelden maar ook op kunstgras voor particulieren, is er steeds meer verscheidenheid ontstaan in het aanbod. Meer dan de helft van de Nederlandse tapijtproductie en het overgrote merendeel van de productie van kunstgras vind vandaag de dag nog steeds plaats in Genemuiden. Het is dan ook niet voor niets dat Genemuiden vaak de ‘kunstgras-hoofdstad’ van Nederland wordt genoemd.

Kunstrgas Naturel, ons meest realistische kunstgras

Tegenwoordig zijn er vele kunstgras bedrijven in Genemuiden, waar vele verschillende soorten kunstgrasmatten aangeboden worden. Kunstgras is nog altijd volop in ontwikkeling en de markt zal de komende jaren verder groeien. In Genemuiden zijn vele verschillende soorten kunstgras te bezichtigen in onze showtuin. Kom dus gerust eens een keer langs!

Bronnen

http://student.vhl.wur.nl/madeinvelp/2010/Dijk_Ramon_van_-_Wallinga_Arjen_-_presentatie_afstudeeronderzoek.pdf

http://www.tuinpedia.nl/kunstgras-geschiedenis/

http://dbnl.org/tekst/kold006over01_01/kold006over01_01_0019.php

http://tapijtmuseum.nl/page/view/tapijt