Kan kunstgras op een muur bevestigd worden?

Kunstgras aan de muur hangen kan heel goed en het kan een ruimte een frisse uitstraling geven! Kunstgras is veilig, dus ook daar hoef je het niet om te laten. Er zijn wel een aantal andere dingen waar je rekening mee moet houden:

  1. Kunstgras plakt niet zo gemakkelijk aan de muur als bijvoorbeeld behang. Dit komt onder andere door het gewicht: kunstgras aan bijvoorbeeld een muur van 13m² weegt al snel tot 35 kg; dat is een muur van 2,6 meter hoog en 5 meter breed. Je kunt dit het beste oplossen door gebruik te maken van stevige schroeven en bouten. Let op: doe dit alleen als je het niet erg vindt als de muur beschadigd raakt bij het verwijderen van het kunstgras.
  2. Bij het verwijderen van het kunstgras is de kans groot dat de muur beschadigd raakt. Dit komt door het gewicht zoals hierboven genoemd, maar ook door de lijm: deze moet heel sterk zijn om het gewicht te dragen. Als de muur niet beschadigd mag worden, dan is het een optie om gebruik te maken van een houten constructie waar je het kunstgras aan bevestigd. De houten constructie hang je vervolgens aan de muur.
  3. Omdat kunstgras lijm langer moet drogen - kunstgraslijm doet er ongeveer een uur over om volledig te harden - moet het kunstgras dus door iets anders op zijn plek worden gehouden tijdens het drogen van de lijm. Kunstgrastape is overigens niet geschikt om kunstgras aan de muur te hangen, omdat het niet sterk genoeg is.
  4. Het onderhoud van kunstgras aan de muur is gelukkig heel eenvoudig: het werkt niet heel anders als het schoonhouden van bijvoorbeeld een tapijt: je kunt periodiek stofzuigen. Eventueel kun je zo nu en dan met water en zeep erover heen gaan.

Welke typen kunstgras kan je aan de muur hangen?

Hoewel verschillende soorten kunstgras aan de muur bevestigd kunnen worden, raden wij aan om kunstgras te bevestigen die zacht is en echt aanvoelt. Zou kun je kiezen voor de Kunstgras Naturel 2.0, of voor kunstgras zoals Sensation 2.0 of Excellence. Deze soorten kunstgras zijn zeer geschikt doordat zij zeer zacht zijn en heel realistisch aanvoelen.

Hoe zwaar is het kunstgras aan de muur?

Kunstgras weegt gemiddeld tussen de 2,2 en 2,7 kg per m². Dit betekent dat een muur van 2 bij 4 meter dus al snel ongeveer 20 kg aan kunstgras draagt. Het daadwerkelijke gewicht dat je aan de muur kunt hangen, hangt sterk af van het type muur, maar over het algemeen is het geen probleem om het kunstgras op te hangen.