Kunstgras in Genemuiden: bezoek onze showroom

Wist jij dat er in Genemuiden kunstgras wordt gemaakt? Sterker nog: in Nederland is kunstgras zelfs ontstaan in Genemuiden. Toevallig is Kunstgrasnet ook gevestigd in Genemuiden. Of is dit niet zo toevallig? Nee, eigenlijk niet, want de begrippen Kunstgras en Genemuiden zijn al jarenlang met elkaar verweven. Meer over Genemuiden en hoe kunstgras is ontstaan, ontdek je in deze blog!

De geschiedenis van kunstgras in Genemuiden

Om wat meer te vertellen over het kunstgras in Genemuiden, moeten we terug naar de 16e eeuw. In Genemuiden werd namelijk vanaf deze eeuw de biezenteelt beoefend. Een bies is een dun gewas dat in Nederland vooral vroeger veel werd gebruikt voor verschillende soorten vlechtwerk. Vooral de mattenbies en de ruwe bies werd veel geoogst en toegepast in bijvoorbeeld matten, lopers en stoelzittingen. Genemuiden was in de achttiende eeuw hét centrum van de mattenvlechterij.

Na 1965 heeft de moderne tapijtindustrie zich in Genemuiden ontwikkeld. Er werd toen meer zachte vloerbedekking geproduceerd in plaats van de biezenmatten. In 2010 was zelfs meer dan de helft van alle Nederlandse wollen en nylon vloerbedekking door de tapijtindustrie in Genemuiden geproduceerd! Het zou de basis betekenen voor de opkomst van het kunstgras in Genemuiden.

Genemuidenaren naaien een ‘Genemuider mat’ – bron: www.historisch-centrum-overijssel.mijnstadmijndorp.nl

De opkomst van kunstgras in Genemuiden

Rond 1925 kwamen er synthetische stoffen op de markt en werden nieuwe machinale methodes ontwikkeld. Dit heeft uiteindelijk tot een nieuw product in Nederland geleid, namelijk... kunstgras! Doordat het productieproces van kunstgras veel lijkt op dat van tapijt, kon er eenvoudig overgestapt worden naar de productie van kunstgrasmatten in Genemuiden. Momenteel vindt zelfs het merendeel van de productie van het kunstgras in Genemuiden plaats. Om deze reden wordt Genemuiden dan ook vaak de "kunstgrashoofdstad" van Nederland genoemd.

De opkomst van kunstgras in het algemeen

Kunstgras is in eerste instantie ontstaan in de Verenigde Staten, begin jaren 60, als vervanger voor gewoon gras in stadions. Door het gebrekkige zonlicht kon gewoon gras niet goed kon groeien. Kunstgras werd al snel populair als bodembedekking bij sporten als hockey, honkbal en later American football. Dit gaf de markt een boost.

American Football veld met kunstgras - bron: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/da/Neyland_aerial_view_of_checkerboard.jpg

Dit kunstgras werd op een gelijksoortige manier als tapijt gemaakt, namelijk door middel van tuften. Gedreven door ervaringen vanuit onder andere de sportwereld ontstonden er spoedig nieuwe vormen van kunstgras waarbij onder andere de vezellengte en de soort kunststof veranderde. Dit kwam de kwaliteit ten goede en zorgde er voor dat kunstgras steeds populairder werd.

Doordat de ontwikkeling van kunstgras zo verweven is met de ontwikkeling van nieuwe tapijtsoorten, was het ook niet vreemd dat de Nederlandse productie zich juist in Genemuiden vestigde. De stad was midden 20ste eeuw nog altijd het centrum van de tapijtindustrie.

Kunstgrasnet en Genemuiden

Vanuit Genemuiden worden talloze soorten kunstgras de hele wereld over gestuurd. Ook Kunstgrasnet is dus ook gevestigd in Genemuiden. We hebben een uitgebreid  assortiment met verschillende soorten kunstgras dat in alle vormen en maten gelegd kan worden. Bovendien is ons kunstgras het goedkoopste kunstgras van Europa! De meest voorkomende toepassing van kunstgras is als gazon, waarbij het kunstgras in de tuin wordt gelegd, of als kunstgras sportveld. Maar ook op een dakterras of balkon wordt vaak kunstgras aangelegd!

Kunstgras bestellen in Genemuiden

Ben je benieuwd naar de look-and-feel van kunstgras? Wij beschikken over een eigen showroom in Genemuiden. In onze showroom is het mogelijk om het kunstgras te bezichtigen en geven wij de beste adviezen voor het kunstgras die benodigd is. Het is mogelijk om kunstgras online te bestellen of in onze showroom in Genemuiden. Wij hebben altijd de beste kunstgras aanbiedingen, zodat je zeker weet dat je het kunstgras tegen de laagste prijs koopt.

Wil je meer weten over de geschiedenis van kunstgras in Genemuiden? Combineer dan een bezoek aan onze showroom met een bezoek aan het tapijtmuseum en bekijk de permanente tentoonstelling ‘van biezenmatten tot kunstgras’. Vrijwilligers geven hier ook demonstraties op onder andere weefmachines. Maak er een compleet dagje uit van en boek een rondvaart aan het merengebied van Noordwest Overijssel. Daarnaast kun je ook het kleine museum ‘Het Historisch Centrum Genemuiden’ bezoeken of kun je een poging doen om te ontsnappen uit Het Jachthuis, een spannende escaperoom!

We kunnen dus concluderen dat kunstgras en Genemuiden een gelukkig huwelijk is. Zien we je snel, hier in Genemuiden?

Delen: