Een onderhoudsvrije tuin? Wij geven je 5 tips!

De onderhoudsvrije of onderhoudsvriendelijke tuin is een tuintrend die steeds meer opkomt. De onderhoudsvrije tuin is perfect voor mensen die willen genieten van een mooie en groene tuin, maar geen tijd hebben om in de tuin te werken of gewoonweg geen groene vingers hebben. Een onderhoudsvrije tuin is lastig te krijgen. Je hebt namelijk altijd iets van onderhoud, zoals onkruid tussen de tegels verwijderen. In deze blog geven we 5 tips die je helpen om je tuin zo onderhoudsvrij mogelijk te maken!

Tip 1: Planten voor een onderhoudsarme tuin

Veel mensen zijn het erover eens: een tuin is geen tuin als er geen planten in staan. Heel veel mensen denken ook dat veel planten in de tuin gelijk staat aan veel onderhoud. Dit hoeft niet zo te zijn. Wil je een onderhoudsvrije voortuin of achtertuin? Kies dan in ieder geval voor vaste planten, omdat deze minder onderhoud behoeven. Daarnaast blijven vaste planten langer dan een jaar staan en hoef je ze dus niet elk jaar opnieuw te planten.

Welke planten passen het beste in een onderhoudsvrije tuin?

Kies voor onderhoudsvriendelijke planten, zoals Margrieten, Geraniums en Lavendel. Deze planten zorgen meteen voor wat kleur in je tuin! Ben jij meer van de tuintrend ‘strak & modern’? Kies dan voor siergrassen. Deze grassen hebben weinig onderhoud nodig en zorgen voor een stijlvol effect in je tuin. Je hoeft ze vaak maar één keer per jaar te snoeien. Als je een haag in je tuin wilt, kies dan voor een haag die langzaam groeit, zoals de Taxus. Om te voorkomen dat je vaak de tuin in moet, adviseren we je om niet veel verschillende soorten planten en bloemen te kiezen. De behoeften van elke soort plant is namelijk anders en behoeft dus ander onderhoud. Tot slot is het verstandig om planten te kiezen die bij jouw situatie passen. Heb je veel zon in je tuin? Kies dan voor planten die het goed doen in de zon. Bekijk dus eerst goed je tuin en beoordeel of de plek waar je planten wilt, droog, nat, zonnig of schaduwrijk is. Vraag daarna advies in bijvoorbeeld het tuincentrum om erachter te komen welke planten het goed doen in deze situatie en onderhoudsarm zijn.

Tip 2: De juiste bestrating voor een onderhoudsvrije tuin

Veel mensen die een onderhoudsvrije voortuin of achtertuin willen, bestraten een zo groot mogelijk deel van hun tuin. Ze verwachten dat dit namelijk minder onderhoud behoeft, maar is dit wel in alle gevallen waar? Nee, juist de bestrating behoeft vaak veel onderhoud! Juist een kale, bestrate grond heeft de neiging om bevuild en begroeid te raken. Denk aan het vegen van bladeren, voegen schoonmaken, alg en onkruid verwijderen. Ga je voor tegels? Kies dan voor grote tegels die ingevoegd kunnen worden met voegmiddel in plaats van met zand. Op deze manier heeft onkruid geen kans om tussen jouw tegels te groeien! Je kunt ook voor keramische tegels gaan. Deze tegels zijn gecoat met een harde toplaag, waardoor deze minder snel vies worden of beschadigd raken. Liever grind in de tuin? Leg dan eerst grindmatten neer, voordat je het grind gaat storten. Op deze manier ligt het grind stevig en krijg je een spoorvrij en onderhoudsarm pad.

Tip 3: Het gazon voor een onderhoudsvrije tuin

Een superstrak gazon dat er het hele jaar spic en span bij ligt; wie wil dat nu niet? Het realiseren en onderhouden van zo'n gazon kost echter veel tijd en moeite. Maaien, bemesten en besproeien; een groen gazon krijg je niet zomaar. Of toch wel? Met kunstgras in je tuin heb je het hele jaar door een groen gazon! Dit is dé oplossing voor een onderhoudsvrije tuin. Helemaal onderhoudsvrij zal de tuin met kunstgras niet worden. Om optimaal van het kunstgras te kunnen genieten, is een minimale onderhoudsbeurt zo'n paar keer per jaar toch echt wel het advies. Helemaal onderhoudsvrij wordt de tuin dus misschien niet, maar een onderhoudsarme tuin krijg je met kunstgras wel degelijk! Daarnaast is kunstgras vrijwel niet van echt te onderscheiden en geschikt in elke situatie. Wij hebben namelijk een divers assortiment kunstgras, van kunstgras voor het balkon tot gekleurde kunstgras. Bovendien kunnen we het kunstgras in elke maat leveren en elke vorm snijden. Benieuwd of kunstgras wat voor jouw onderhoudsvriendelijke tuin is? Vraag hier gratis kunstgras stalen aan.

Tip 4: Onderhoudsarme tuin met bodembedekkers

In een tuin met die veel onderhoud behoeft, is onkruid vaak een van de grootste boosdoeners. Het wieden, snijden en plukken van het onkruid gaat veel tijd zitten, die je natuurlijk het liefst anders besteedt. Een goede tip om dit tegen te gaan en zo een onderhoudsarme tuin te creëren, is het gebruik van bodembedekkers. Met bodembedekkers voorkom je onkruid én zorg je meteen voor een groene en natuurlijke look in je tuin. Denk bijvoorbeeld aan de bodembedekkers maagdenpalm, dwergmispel, ooievaarsbek, vrouwenmantel, klimop en kattenkruid. Deze bodembedekkers behoeven vaak minimaal onderhoud en passen dus goed in een onderhoudsvriendelijke tuin. Ga je liever voor het directere werk? Dan kun je natuurlijk ook altijd grind, schelpen of schors als bodembedekker gebruiken. Hier heb je echt vrijwel geen omkijken naar, waardoor je een geheel onderhoudsvrije tuin realiseert. Tip: je kunt bodembedekkers aanleggen in je borders, maar ook bijvoorbeeld tussen je bestrating. Dit geeft een leuk en speels effect!

Tip 5: De juiste tuinafscheiding voor een onderhoudsvrije tuin

Wil je geen inkijk in je tuin? Met de juiste tuinafscheiding kun je optimaal genieten van je tuin. Opgelost! Toch kunnen er aan het plaatsen van een tuinafscheiding ook nadelen kleven. Als je bijvoorbeeld een houten schutting wilt, kan deze voor de nodige onderhoud zorgen. Ga je voor een onderhoudsvrije tuin? Kies dan altijd voor een hardhouten schutting in plaats van een schutting van geïmpregneerd hout. Hardhout behoeft namelijk minder onderhoud en heeft een langere levensduur. Als je liever een groene tuinafscheiding wilt, is een Hedera haag een goede optie voor in een onderhoudsarme tuin. Een Hedera haag hoef je namelijk niet elk jaar te snoeien. Ideaal!

Onderhoudsvrije tuin

Delen: