Help! Wat te doen bij wateroverlast in de tuin?

Water, water en nog eens water. Heb jij ook last van wateroverlast in de tuin? Kan er in jouw tuin na een fikse regen- of hoosbui een spectaculair waterballet opgevoerd worden? Je bent niet de enige! Door het veranderende klimaat is wateroverlast een steeds groter probleem in Nederland. Regenbuien worden steeds heviger. Het regent misschien iets minder vaak dan gemiddeld, maar als het regent valt het met bakken uit de lucht. 

Redenen van wateroverlast in de tuin

Steeds meer mensen willen een onderhoudsvriendelijke tuin en leggen daarom het overgrote deel van de tuin vol met bestrating. Super onderhoudsvriendelijk natuurlijk, maar er kleeft ook een keerzijde aan. Het kan er namelijk voor zorgen dat jouw tuin in een grote vijver verandert tijdens een flinke regenbui. Het water kan dan door de bestrating niet makkelijk de grond in en moet een beroep doen op het riool. Hierdoor komt er extra druk op het riool te liggen. De riolering kan de hoeveelheid overtollig regenwater vaak niet aan, waardoor tuinen, maar ook straten, huizen en kelders onder water lopen. Dat is geen pretje! Daarom geven we je graag oplossingen voor wateroverlast in de tuin die er voor zorgen dat jouw tuin zijn onderhoudsvriendelijke karakter behoudt.

Onderhoudsvriendelijke oplossingen voor wateroverlast in de tuin

Omdat we weten dat er steeds meer mensen een onderhoudsvriendelijke tuin willen, hebben we ons gericht op de oplossingen die je vrijwel tot helemaal geen extra tuinierswerk kost.

 

1. Regenwater opvangen

 

Vang en sla regenwater op met behulp van bijvoorbeeld een regenton. Je sluit een regenton eenvoudig aan op de regenpijp. Gebruik het regenwater om zowel je buiten- als binnenplanten water te geven. Regenwater is zacht water en dat is goed voor je planten. Ook kun je zo jaarlijks honderden liters drinkwater besparen! 

 

2. Beperk bestrating in je tuin

 

Leg je tuin niet volledig vol met bestrating, maar maak op verschillende plekken in je tuin gebruik van bijvoorbeeld houtsnippers, schors en cacaodoppen. Deze ‘verharding’ is waterdoorlatend en zorgt ervoor dat de bodem niet uitdroogt en onkruid geen kans maakt. Daarnaast is het nog eens heel onderhoudsvriendelijk!

 

3. Gebruik waterdoorlatende verharding

 

Grind, split, schelpen en lavasteen zijn een goede waterdoorlatende oplossing voor je oprit, parkeerplaats, terras of tuinpad. Deze verharding is ook nog eens super eenvoudig in onderhoud. Af en toe wat harken en je bent klaar!

4. Kies voor een onderhoudsvriendelijke, groene uitstraling met kunstgras

 

Wil je een plek waar je goed kunt ontspannen, de kinderen of huisdieren veilig kunnen spelen, een mooie groene uitstraling heeft en ook nog eens wateroverlast kan verminderen? Kies dan voor kunstgras in je tuin. Water is namelijk geen enkel probleem voor kunstgras doordat de rug van het kunstgras voorzien is van gaatjes. Via deze gaatjes kan het water makkelijk wegstromen en hoef je dus niet meer bang te zijn dat er plassen water op het kunstgras blijven liggen na een fikse regenbui. Belangrijk is natuurlijk wel dat de ondergrond van het kunstgras waterdoorlatend is. 

5. Maak gebruik van de zwaartekracht en creëer hoogteverschillen in je tuin

 

Wanneer je verschillende hoogtes in je tuin creëert zorg je ervoor dat regenwater naar een lager gelegen plekje in jouw tuin stroomt. Leg dit laagste gedeelte niet vol met tegels, maar kies voor een waterdoorlatende ondergrond. Het regenwater zal zich op deze plek verzamelen en langzaam wegzakken in de grond. Gebruik daarom ook een plek in de tuin waar je geen hinder ondervindt wanneer er even water in staat. Is het laagste gedeelte een zonnige plek? Dan kun je er ook voor kiezen om een vlonder aan te leggen op deze plek. Het kan natuurlijk ook op een schaduwrijke plek, maar dan vraagt het wel wat meer onderhoud vanwege algengroei. Als je voor het aanleggen van een vlonder kiest, vergeet dan niet om een waterdoorlatend anti-worteldoek onder de vlonder te leggen om onkruid te voorkomen.

Kunstgras kopen om wateroverlast te voorkomen

Is je beslissing gevallen op de oplossing om met kunstgras het wateroverlast in jouw tuin aan te pakken? Dan ben je aan het juiste adres! Kunstgrasnet staat voor je klaar met een assortiment van meer dan 40 soorten kunstgras. Niet alleen voor in de tuin, maar ook kunstgras op het balkon en kunstgras op het dakterras. Bestel eenvoudig en snel het perfecte kunstgras voor jouw situatie. Weet je niet welke soort kunstgras bij jou past? Vraag dan direct jouw gratis kunstgras stalen aan! Heb je nog vragen? Bel of mail ons gerust.

Delen: