De opbouw van een kunstgras veld

Een kunstgras voetbalveld; waar er vroeger nog veel tegenstanders waren, is het tegenwoordig niet meer weg te denken van de voetbalclubs. Dit komt onder andere door de ontwikkeling die het kunstgras door de jaren heen heeft doorgemaakt. Bovendien kent kunstgras een groot aantal voordelen. Maar wat zijn deze voordelen? En hoe zit de opbouw van een kunstgras veld eigenlijk in elkaar? En het aanleggen, hoe gaat dat eigenlijk? We behandelen het kunstgras veld in deze blog!

Waarom een kunstgras veld?

Een kunstgras veld om op te voetballen kent vele voordelen ten opzichte van het oude, vertrouwde natuurgras. Kunstgras wordt bij vele amateurvoetbalclubs dan ook steeds vaker teruggezien. Niet zo gek, als je kijkt naar de verschillende voordelen. Zo is een kunstgras veld het hele jaar door groen. En dat niet alleen, je kunt er daardoor ook nog eens het hele jaar door op voetballen. Sneeuwt het en vliegen de afgelastingen je in de winter daardoor om de oren? Met een kunstgras veld is dat voorgoed verleden tijd. Het scheelt de club bovendien een hele hoop tijd en moeite én geld, qua onderhoud van het veld. Ga maar na: nooit meer maaien, nooit meer sproeien, nooit meer prikken; het ‘onderhouden’ van een voetbalveld was nog nooit zo makkelijk. Om nog maar te zwijgen over de groene vlekken die de natuurgrasvelden opleveren…

Een kunstgras veld aanleggen: de voorbereiding

Zoals je hierboven leest, is het om veel verschillende redenen een goed idee om als voetbalclub een kunstgras veld aan te leggen. Wanneer je als club besluit dit te gaan doen, is het belangrijk om dit goed voor te bereiden. In de meeste gevallen zal dit in goed overleg met de gemeente moeten gaan, waarvoor dan ook een zogeheten Programma van Eisen voor opgesteld zal moeten worden. De aanbesteding van het kunstgras veld zal dan meestal in samenwerking met of door de gemeente zelf worden geregeld. Het is dan ook belangrijk om hier van tevoren goede afspraken over te maken. Op deze manier ga je misverstanden uit de weg en wordt eventuele vertraging in de aanleg van het kunstgras veld voorkomen.

De opbouw van een kunstgrasveld

De opbouw van een kunstgras veld bestaat uit meerdere componenten. Over het algemeen gezien, kun je uitgaan van drie verschillende onderdelen: de fundatie als onderste laag, daarbovenop de ‘sporttechnische laag’ en helemaal bovenop ligt de toplaag. Hierbij is alleen de toplaag, de groene laag bovenop, zichtbaar; de rest ligt onder de grond.

De fundatie is veelal opgebouwd uit zand. Ook wordt hierin aandacht besteed aan de drainage, om het water op kunstgras goed te laten weglopen. De volgende laag - de sporttechnische laag - is als het ware de basis van het kunstgras en zorgt hiermee voor de stabiliteit. Hier bovenop komt de toplaag; de laag waar daadwerkelijk op gelopen wordt. Hierbij is het o.a. belangrijk om te kijken naar de hardheid en de lengte van het gras.

Aan welke eisen moet een kunstgras veld voldoen?

Vanuit de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) is er een aantal eisen opgesteld waaraan een kunstgras sportveld aan moet voldoen voordat er op gevoetbald mag worden. Een greep uit de belangrijkste eisen:

  • Het speelveld, inclusief de uitlopen, dient uitgevoerd te worden in één en dezelfde constructie. 
  • De constructie van de laatste 500 mm van de uitloop mag als betonnen omranding worden uitgevoerd 
  • de toplaag dient uniform over het gehele oppervlak te zijn, tolerantie rijafstand +/- 3 mm 
  • de constructie dient uniform in opbouw en samenstelling te zijn de constructieopbouw dient aaneengesloten te zijn 
  • in het oppervlak mogen geen losse naden voorkomen
  • in het speelveld en de uitlopen dienen geen scherpe overgangen (zgn. drempels) voor te komen.

Bovendien moet er worden voldaan aan de eisen voor een standaard voetbalveld:

  • Minimale afmeting: 100 bij 64 m meter
  • Maximale afmeting: 105 bij 69 meter
  • De middencirkel heeft diameter van 18,32 meter
  • De hoekschopcirkel heeft een radius van 1,0 meter;
  • Het strafschopgebied heeft een afmeting van  40,32 bij 16,50 meter;
  • De penaltystip heeft een diameter van 0,20 meter
  • De strafschopboog heeft een radius van  9,15 meter, penaltystip is het middelpunt;
  • Doelgebied heeft een maximale afmeting van 18,32 bij 5,50 meter.

Delen: