Kunstgras reinigen: zo pak je het aan!

Kunstgras kent een groot aantal voordelen. Een van de grootste voordelen van een kunstgras tuin, kunstgras balkon of kunstgras terras is het weinige onderhoud dat de grasmat nodig heeft. Maaien, sproeien en zaaien is namelijk voorgoed verleden tijd. Echter, om er optimaal en extra lang van te kunnen genieten, is het aan te raden om het kunstgras zo nu en dan goed te reinigen. Maar kunstgras reinigen, hoe doe je dat eigenlijk? Wij geven je een aantal tips!

Kunstgras reinigen: is het noodzakelijk?

Zoals gezegd, heeft kunstgras in vergelijking met natuurgras niet of nauwelijks onderhoud nodig. Toch wordt het aanbevolen het kunstgras zo af en toe goed te reinigen. Dit heeft te maken met een aantal factoren. Allereerst verleng je door het kunstgras te reinigen de levensduur van het grastapijt. Nu is de levensduur van kunstgras in de meeste gevallen sowieso al erg lang, maar toch zijn er factoren die dit kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan vuil, bladeren, algen of ander afval. Als dit vuil niet op tijd van het de kunstgrasmat wordt verwijderd, kan dit de levensduur van het gras negatief beïnvloeden.

Niet alleen de levensduur en de duurzaamheid van het kunstgras kan worden aangetast; ook het uiterlijk op de kortere termijn kan erop achteruit gaan door factoren van buitenaf. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om eventueel vuil en/of vlekken op het kunstgras bijtijds te verwijderen. Op deze manier geniet u zo lang mogelijk van een prachtig groengekleurd gazon!

Onze tips om kunstgras te reinigen

Kunstgras reinigen met een bezem

Het reinigen van kunstgras begint met het verwijderen van vuil dat op de grasmat ligt. Hierbij kunt u denken aan bladeren, takken en ander vuil dat los op het kunstgras ligt. Wat dat betreft kunt u het reinigen van uw kunstgras vergelijken met het schoonmaken van een vloer in huis; voordat u de vloer kunt dweilen, is het handig om eerst het losse vuil met een stofzuiger te verwijderen. Bij het reinigen van het kunstgras verwijder je het vuil eenvoudig met een kunstgras bezem. Deze is voorzien van kunststof haren, waardoor je het gras niet beschadigt, maar je toch goed tussen de vezels van het kunstgras kunt schoonmaken.

Kunstgras reinigen met een sopje

Wanneer het loszittende vuil met de bezem is verwijderd, is het tijd voor het verwijderen van eventuele vlekken en ingetrokken vuil. Dit doe je eenvoudig met een ouderwets sopje of met groene zeep. Wil je het kunstgras echt grondig reinigen? Een mengsel van water en azijn is ideaal voor het verwijderen en tegengaan van bacteriën in het gras. Chloor of andersoortige bleekmiddelen worden ten zeerste afgeraden; dit gaat ten koste van de kleur en de glans van het kunstgras.

Boen eventueel nog even met een borstel over het te reinigen kunstgras, om de vlek volledig te kunnen verwijderen. Als dit is gebeurd, spoel je het sop eenvoudig weg met bijvoorbeeld een gieter of een tuinslang.

Kunstgras reinigen na de behoefte van een huisdier

Honden- of kattenbezitters zullen het maar al te goed weten; het kan weleens voorkomen dat de hond of kant zijn of haar behoefte doet op het grasveld in de tuin. Dit is even vervelend, maar is in de meeste gevallen eenvoudig op te ruimen. Niet alleen op natuurgras, maar ook op kunstgras. Als je hond of kat per ongeluk plast op het kunstgras is dit eenvoudig schoon te maken met een sopje. Als dit goed gebeurt, zullen er geen nare geurtjes of vlakken achterblijven. Heeft de hond of kat onverhoopt op het kunstgras gepoept? Ook dit is natuurlijk even vervelend, maar absoluut geen ramp. Door de ontlasting op te ruimen met een schep en de plek daarna na te behandelen met een sopje, is het kunstgras in een mum van tijd gereinigd.

Delen: